Jadłospis
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
22.04.2024 -26.04.2024
Posiłek Dzień tygodnia |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
22.04.2024 r.
|
1.Chleb graham ( mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, sól, woda, mąka żytnia) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Wędlina drobiowa ( filet z indyka 86%, sól, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, białko sojowe, błonnik pszenny, masło klarowane przyprawy naturalne) 4.Sałata 5.Pomidor 6.Ogórek zielony 7.Kakao ciemne ( kakao naturalne -może zawierać gluten, śladowe ilości soi, mleka, cukier) 8.Mleko 3,2% 9.Herbata z cytryną i cukrem |
1. Zupa ogórkowa zabielana ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól, ogórek kiszony-wyrób własny- sól, pieprz naturalny, liść laurowy, ziele angielskie) śmietana 18% ) 2.Ryż z sosem jogurtowo-truskawkowym ( jogurt naturalny, truskawki mrożone, cukier, ryż) 3.Kompot z czarnej porzeczki ( czarna porzeczka mrożona, cukier) 4.Banan |
1.Chleb pszenno-żytni, (mąka pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Parówka z szynki ( mięso wieprzowe z szynki 90%,,woda, sól, soja, mleko, gorczyca, seler, jaja) 4.Herbata miętowa z cukrem 7.Jabłko
|
WTOREK
23.04.2024 r.
|
1.Chleb razowy( mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, sól, woda, mąka żytnia) 2.Masło 82% (z mleka) 3.Zupa mleczna z płatkami owsianymi pełnoziarnistymi i bananami 4.Mleko 3,2% 5.Płatki owsiane górskie (mogą zawierać gluten) 6.Dżem truskawkowy – wyrób własny ( truskawka, cukier) 7. Herbata rumiankowa z cukrem 8. Banan |
1.Zupa krupnik ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól ) 2.Kasza jęczmienna (gluten- pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) 2.Kotlety mielone 3.Mięso z łopatki wieprzowej ( bułka tarta, jajko, czosnek, cebula, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane) 4.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko) 5.Marchewka z groszkiem na ciepło ( masło 82%, bułka tarta, sól ) 6.Woda z cytryną
|
1.Chleb fitness ( mąka pszenna, woda, mieszanka ziaren, soja, siemię lniane, płatki orkiszowe, pestki dyni, sól, gluten pszenny, słód jęczmienny, drożdże) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Jajko gotowane 4.Sałata 5.Rzodkiewka 6.Szczypior 7.Kakao ciemne ( kakao naturalne -może zawierać gluten, śladowe ilości soi, mleka, cukier) 8.Mleko 3,2% 9.Herbata miętowa z cukrem
|
ŚRODA
24.04.2024r. |
1.chleb wieloziarnisty ( mąka pszenna, naturalny zakwas żytni, mąka żytnia, woda, ziarna żyta, jęczmienia, siemię lniane, drożdże, płatki owsiane, słonecznik, serwatka) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Wędlina drobiowa ( filet z indyka 86%, sól, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, białko sojowe, błonnik pszenny, masło klarowane przyprawy naturalne) 4.Pomidor 5.Sałata 6.Ogórek zielony 7.Kakao ciemne ( kakao naturalne -może zawierać gluten, śladowe ilości soi, mleka, cukier) 8.Herbata z cytryną i cukrem
|
1.Zupa jarzynowa zabielana ( wywar drobiowo- warzywny , marchewka, marchewka żółta, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, kurkuma, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, ziemniaki) 2.Łazanki 3.Makaron ( mąka z pszenicy twardej durum, soja, jaja) 4.Kapusta kiszona (kapusta biała, sól), 5.Kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe 90%,,woda, sól, majeranek, czosnek, cukier, mleko) 6.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier) 7.Pomarańcza
|
1. Pizza (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, jajko, olej rzepakowy) 2.Ser żółty ( z mleka) 3.Koncentrat pomidorowy Pudliszki 30% 4.Kukurydza konserwowa ( kukurydza, cukier, woda, sól ) 5.Papryka czerwona 6.Oregano 7.Herbata rumiankowa z cukrem
|
CZWARTEK
25.04.2024 r.
|
1. Chleb graham ( mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, sól, woda, mąka żytnia) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Ser żółty (z mleka) 4.Sałata 5.Pomidor 6.Ogórek zielony 8.Kakao ciemne(kakao naturalne -może zawierać gluten, śladowe ilości soi, mleka, cukier) 9.Herbata miętowa z cukrem 10.Mandarynka |
1.Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana (wywar drobiowo-warzywny, kurkuma, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, jajko, szczaw konserwowy- szczaw 96%, sól) 2.Wątróbka drobiowa duszona ( cebula, sól, pieprz naturalny) 3.Ziemniaki puree ( mleko 3,2%) 4.Buraczki czerwone ( burak czerwony, cebula sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, ocet jabłkowy 100%) 5.Kompot wieloowocowy ( czarna porzeczka, truskawka, wiśnia – mrożonki, cukier) |
1.Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, margaryna płynna, tłuszcz) 2.Masło 82% ( z mleka) 3.Dżem truskawkowy - wyrób własny( truskawka, cukier) 4.Mleko 3,2% 5.Herbata miętowa z cukrem 6.Jabłko |
PIĄTEK
26.04.2024 r.
|
1.Bułka razowa ( mąka razowa żytnia, otręby zakwas, woda, sól, gluten) 2.Twarożek ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem 3.Masło 82% ( z mleka) 4.Twaróg (z mleka) 5.Rzodkiewka 6.Szczypiorek 7.Śmietana18% (z mleka) 8.Kakao ciemne( kakao naturalne -może zawierać gluten, śladowe ilości soi, mleka, cukier) 9.Mleko 3,2% 10.Herbata rumiankowa z cukrem 11.Mandarynka |
1.Zupa pomidorowa z ryżem zabielana (wywar drobiowo-warzywny , marchewka korzeń, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, sól, pieprz naturalny, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy Pudliszki 30%, śmietana 18%) 2.Ryż 3.Ryba smażona 4.Ryba Miruna filet (mąka pszenna, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane), pieprz naturalny sól, liść lubczyku, kurkuma) 5.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko, koper zielony) 6. Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona - kapusta biała, sól), cebula, marchewka, sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, natka pietruszki) 7.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier)
|
1.Kisiel – wyrób własny ( mąka ziemniaczana, może zawierać gluten: jęczmień, owies, pszenica, żyto, pszenica orkisz, nasiona sezamu) 2.Cukier, mrożone owoce czarnej porzeczki 3.Kiwi |
Woda mineralna do picia dostępna przez cały czas w grupach intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu wyrazy z pogrubioną czcionką występujące w jadłospisach oznaczają substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Jadłospis SZKOŁA Głuszyna
22.04.2024 -26.04.2024
Dzień tygodnia |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK
22.04.2024 r.
|
1. Zupa ogórkowa zabielana ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól, ogórek kiszony-wyrób własny- sól, pieprz naturalny, liść laurowy, ziele angielskie) śmietana 18% ) 2.Ryż z sosem jogurtowo-truskawkowym ( jogurt naturalny, truskawki mrożone, cukier, ryż) 3.Kompot z czarnej porzeczki ( czarna porzeczka mrożona, cukier) 4.Banan |
WTOREK
23.04.2024 r.
|
1.Zupa krupnik ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól ) 2.Kasza jęczmienna (gluten- pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) 2.Kotlety mielone 3.Mięso z łopatki wieprzowej ( bułka tarta, jajko, czosnek, cebula, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane) 4.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko) 5.Marchewka z groszkiem na ciepło ( masło 82%, bułka tarta, sól ) 6.Woda z cytryną |
ŚRODA
24.04.2024 r. |
1.Zupa jarzynowa zabielana ( wywar drobiowo- warzywny , marchewka, marchewka żółta, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, kurkuma, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, ziemniaki) 2.Łazanki 3.Makaron ( mąka z pszenicy twardej durum, soja, jaja) 4.Kapusta kiszona (kapusta kiszona - kapusta biała, sól), pieprz naturalny, majeranek 5.Kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe 90%,,woda, sól, majeranek, czosnek, cukier, mleko) 6.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier) 7.Mandarynka
|
CZWARTEK
25.04.2024 r.
|
1.Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana (wywar drobiowo-warzywny, kurkuma, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, jajko, szczaw konserwowy- szczaw 96%, sól) 2.Wątróbka drobiowa duszona ( cebula, sól, pieprz naturalny) 3.Ziemniaki puree ( mleko 3,2%) 4.Buraczki czerwone ( burak czerwony, cebula sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, ocet jabłkowy 100%) 5.Kompot wieloowocowy ( czarna porzeczka, truskawka, wiśnia – mrożonki, cukier)
|
PIĄTEK
26.04.2024 r.
|
1.Zupa pomidorowa z ryżem zabielana (wywar drobiowo-warzywny , marchewka korzeń, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, sól, pieprz naturalny, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy Pudliszki 30%, śmietana 18%) 2.Ryż 3.Ryba smażona 4.Ryba Miruna filet (mąka pszenna, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane), pieprz naturalny sól, liść lubczyku, kurkuma) 5.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko, koper zielony) 6. Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona - kapusta biała, sól), cebula, marchewka, sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, natka pietruszki) 7.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier)
|
intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu wyrazy z pogrubioną czcionką występujące w jadłospisach oznaczają substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Jadłospis SZKOŁA Smogorzów
22.04.2024 -26.04.2024
Dzień tygodnia |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK
22.04.2024 r.
|
1. Zupa ogórkowa zabielana ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól, ogórek kiszony-wyrób własny- sól, pieprz naturalny, liść laurowy, ziele angielskie) śmietana 18% ) 2.Ryż z jabłkami ( jabłka prażone – jabłka 85%, woda, cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana,, kwas cytrynowy cukier, ryż) 3.Kompot z czarnej porzeczki ( czarna porzeczka mrożona, cukier) 4.Banan |
WTOREK
23.04.2024 r.
|
1.Zupa krupnik ( wywar drobiowo-warzywny , marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, liść lubczyku, kurkuma, pieprz naturalny, sól ) 2.Kasza jęczmienna (gluten- pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) 2.Kotlety mielone 3.Mięso z łopatki wieprzowej ( bułka tarta, jajko, czosnek, cebula, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane) 4.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko) 5.Marchewka z groszkiem na ciepło ( masło 82%, bułka tarta, sól ) 6.Woda z cytryną |
ŚRODA
24.04.2024 r. |
1.Zupa jarzynowa zabielana ( wywar drobiowo- warzywny , marchewka, marchewka żółta, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, kurkuma, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, ziemniaki) 2.Łazanki 3.Makaron ( mąka z pszenicy twardej durum, soja, jaja) 4.Kapusta kiszona (kapusta kiszona - kapusta biała, sól), pieprz naturalny, majeranek 5.Kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe 90%,,woda, sól, majeranek, czosnek, cukier, mleko) 6.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier) 7.Mandarynka
|
CZWARTEK
25.04.2024 r.
|
1.Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana (wywar drobiowo-warzywny, kurkuma, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, ziemniaki, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, sól, pieprz naturalny, śmietana 18%, jajko, szczaw konserwowy- szczaw 96%, sól) 2.Wątróbka drobiowa duszona ( cebula, sól, pieprz naturalny) 3.Ziemniaki puree ( mleko 3,2%) 4.Buraczki czerwone ( burak czerwony, cebula sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, ocet jabłkowy 100%) 5.Kompot wieloowocowy ( czarna porzeczka, truskawka, wiśnia – mrożonki, cukier)
|
PIĄTEK
26.04.2024 r.
|
1.Zupa pomidorowa z ryżem zabielana (wywar drobiowo-warzywny , marchewka korzeń, pietruszka korzeń, seler korzeń, natka pietruszki, por, sól, pieprz naturalny, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy Pudliszki 30%, śmietana 18%) 2.Ryż 3.Ryba smażona 4.Ryba Miruna filet (mąka pszenna, sól, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek staropolski - czosnek 71%, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, nasiona kolendry, produkt może zawierać jaja, mleko,( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i siemię lniane), pieprz naturalny sól, liść lubczyku, kurkuma) 5.Ziemniaki puree z koperkiem zielonym( mleko, koper zielony) 6. Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona - kapusta biała, sól), cebula, marchewka, sól, pieprz naturalny, cukier, olej rzepakowy, natka pietruszki) 7.Kompot z truskawek ( truskawka mrożona, cukier)
|
intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu wyrazy z pogrubioną czcionką występujące w jadłospisach oznaczają substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.