Warsztaty robienia słodyczy
Dnia 24 marca 2023 r. gościliśmy w naszym przedszkolu cukierników z „ Manufaktury – Smaku” , którzy przeprowadzili warsztaty robienia słodyczy a dokładnie lizaków. Przedszkolaki z grup: „Zajączki” i „Pszczółki z zainteresowaniem zapoznały się z procesem wytwarzania słodkich pyszności. Dowiedziały się, jak się robi karmel, jak się go aromatyzuje i barwi naturalnymi barwnikami.
Następnie każdy przedszkolak samodzielnie ukręcił swojego owocowego lizaka, którego zabrał do domu.
Lizaki wyszły bardzo kolorowe i wielkie!
Był to ciekawie i twórczo spędzony czas, połączenie nauki z zabawą.
Wszystkim dzieciom bardzo podobały się warsztaty. Ale cieszy nas to, że przedszkolaki wiedzą, że te słodycze należy jeść z umiarem, że więcej powinno się jeść owoców i warzyw.
Wychowawczynie: L. Migdał i R. Białkowska